9.2/10 op basis van 421 reviews

Over de Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho reis

Bij deze Zuid-Afrika reis combineert u kamperen met verblijven in vaste accommodaties. U reist van Johannesburg naar het Kruger Park, eSwatini (voormalig Swaziland), de Indische Oceaan kust, Hluhluwe-iMfolozi National Park, de Drakensbergen, de Sani Pas & Lesotho via o.a. Graaf Reinet, Knysna over de ‘Garden Route’ naar Kaapstad. De Zuid-Afrika reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en afhankelijk van de mogelijkheden.

Optioneel is deze Zuid-Afrika reis aan te passen door in Kaapstad de auto eerder in te leveren en in een lodge/hotel te verblijven dichter bij het centrum en de Waterfront van Kaapstad. Wij helpen u hier graag bij.

Voordelen van Selfdrive4x4 pakketreizen

 • Wij bieden u professioneel safari reisadvies en support
 • De reisroute is perfect uitgestippeld met optimale reisafstanden
 • Een complete verzekering voor het eigen risico via a.s.r. (inclusief dekking voor door verhuurder uitgesloten schades zoals glas, banden en off-road)
 • De GPS met Tracks4Africa software en alle 4×4 waypoints voor uw reis is inbegrepen zodat u altijd uw bestemming weet te vinden
 • Een duidelijke landkaart van Zuid-Afrika

Bent u op zoek naar een kortere Zuid-Afrika reis? Bekijk dan ook onze 14-daagse Zuid-Afrika en eSwatini Wildlife & Zulukust selfdrive: https://selfdrive4x4.com/selfdrive-reizen/wildlife-en-zulukust/.

Drakensbergen Zuid-Afrika
Roadtrip door Zuid-Afrika, Richtersveld

Dagschema

 • 1: Johannesburg/Pretoria
 • 2: Graskop
 • 3: Swadini
 • 4: Kruger National Park (Letaba)
 • 5: Kruger National Park (Satara)
 • 6: Kruger National Park (Lower Sabie)
 • 7: Hlane National Park (eSwatini)
 • 8: Hlane National Park (eSwatini)
 • 9: St. Lucia (Zuid-Afrika)
 • 10: iSimangaliso Wetlands
 • 11: Hluhluwe/iMfolozi National Park
 • 12: Hluhluwe/iMfolozi National Park
 • 13: Drakensbergen - Cathedral Peak
 • 14: Drakensbergen - Cathedral Peak
 • 15: Sani Pass (Lesotho)
 • 16: Katse Dam
 • 17: Malealea
 • 18: Malealea
 • 19: Lake Gariep (Zuid-Afrika)
 • 20: Graaff-Reinet (Camdeboo National Park)
 • 21: Graaff-Reinet (Camdeboo National Park)
 • 22: Knysna
 • 23: Knysna
 • 24: Kaapstad
 • 25: Kaapstad
 • 26: Kaapstad
 • 27: Terugvlucht
house icon white 11 nachten B&B, Lodge of Self Catering Chalet
tipi tent icon white 15 nachten kamperen
car icon white 27 dagen 4x4 autohuur

Route en dagschema

27dagen
1

Dag 1: Johannesburg/Pretoria

De eerste dag van de reis, aankomst in Johannesburg. Tijdstip van aankomst is afhankelijk van de vlucht, de KLM komt aan in de avond, alle andere maatschappijen vliegen ’s nachts. In de volgende ochtend volgt de overdracht/instructie van uw 4×4 auto en dan kunt u op weg voor uw eerste reisdag. U verblijft bij Somabula.

Accommodatie: kamperen of ox wagon. Reisafstand: 80 km.

2

Dag 2: Graskop

Vanaf de hoogvlakte in Gauteng gaat u richting de panorama route in het oosten van Zuid-Afrika. Onderweg kunt stoppen in het pittoreske oude mijnstadje Pilgrim’s Rest waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan of over de Long Tom Pass rijden en de Mac Mac Falls bezoeken. U verblijft bij Panorama View Chalets.

Accommodatie: Self catering Chalet. Reisafstand: 350 km.

3

Dag 3: Swadini

Deze dag staat volledig in het teken van het ontdekken van de fameuze Panorama-route. God’s Window, Bourke’s Potholes & Blyde River Canyon. De grootste (groene) canyon ter wereld. Aan het eind van deze dag gaat u over de Abel Erasmus Pass en wacht u de warme thermale bronnen van Swadini. U gaat kamperen bij Swadini Forever Resorts.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 160 km.

4

Dag 4: Kruger National Park (Letaba)

Na het zien van de prachtige vergezichten op de panoramaroute staat het uitgestrekte Kruger National Park op het programma. U gaat verblijven in vier verschillende camps waardoor u een groot deel van het wildpark kunt verkennen. U maakt game drives met de eigen 4×4 auto en u kunt optioneel gebruik maken van de georganiseerde activiteiten van de SANPARKS. Zij bieden onder andere wandelingen met ranger en night drives aan. Bij deze laatste wordt er in het donker gereden en heeft u de kans bijzondere nachtdieren te zien. Het eerste restcamp is Letaba.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 170 km.

5

Dag 5: Kruger National Park (Satara)

Een tweede dag in de Kruger Wildtuin. U reist naar het Zuiden en naar het volgende camp: Satara. U bent compleet vrij uw eigen route en tempo te kiezen. Wel is het aan te raden een lunchstop te maken in Olifants Restcamp met haar fameuze uitzicht. Het rijden in het Kruger Park is een grote game drive en met een beetje geluk heeft u nu al de complete Big Five gezien! Het tweede camp waar u gaat verblijven is Satara.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 90 km.

6

Dag 6: Kruger National Park (Lower Sabie)

Op deze derde dag in het Krugerpark is Lower Sabie in het zuidelijke gedeelte van het park uw bestemming. De Sabie en Sand rivieren brengen mooie vegetatie met zich mee en deze regio is weliswaar wat meer toeristisch maar rijk aan wildlife. Het derde camp is Lower Sabie.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 100 km.

7

Dag 7: Hlane National Park (eSwatini)

Na het Kruger National Park steekt u vandaag de grens over naar het kleine en uiterst vriendelijke Koninkrijk eSwatini, voormalig Swaziland. Hlane Park staat bekend om haar vele neushoorns. U verblijft bij de Ndlovu campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 160 km.

8

Dag 8: Hlane National Park (eSwatini)

Een volledige dag vrij te besteden in Hlane National Park in eSwatini. Game drives en guided game walks zijn voorbeelden van activiteiten die u hier kunt ondernemen. U verblijft bij de Ndlovu campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

9

Dag 9: St. Lucia (Zuid-Afrika)

Vandaag gaat u op weg naar de mooie kust van KwaZulu-Natal en dit toeristische plaatsje. Uitgestrekte stranden zover het oog reikt. Vanuit St. Lucia is een bootsafari een echte aanrader om de vele nijlpaarden en krokodillen van dichtbij te zien. U verblijft bij Sugar Loaf Campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 300 km.

10

Dag 10: iSimangaliso Wetlands

U vindt hier unieke flora en fauna en vaak versperren neushoorns u de weg. De campsite van Cape Vidal ligt direct aan het strand.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 40 km.

11

Dag 11: Hluhluwe/iMfolozi National Park

Vanaf de Indische Oceaan reist u met uw 4×4-auto terug naar het westen, landinwaarts. De volgende stop is het landschappelijk zeer mooie Hluhluwe/iMfolozi National Park. Dit wildpark is bekend om zijn grote populatie (zwarte) neushoorns. Met een beetje geluk zult u er een aantal te zien krijgen. Ook is het hier goed mogelijk de Big Five te spotten. U verblijft bij iMfolozi Mpila Camp.

Accommodatie: Self-catering safaritent. Reisafstand: 110 km.

12

Dag 12: Hluhluwe/iMfolozi National Park

Een tweede nacht bij iMfolozi Mpila Camp. Een vrije dag om op uw gemak dit prachtige wildpark te bekijken. Plan de lunchstop in Hilltop Camp!

Accommodatie: Self-catering safaritent. Reisafstand: rustdag.

13

Dag 13: Drakensbergen - Cathedral Peak

Na de wildparken zoekt u het nu letterlijk hogerop in de machtige Drakensbergen. Een lange, maar prachtige route. U verblijft bij Didima Camp.

Accommodatie: Lodge. Reisafstand: 370 km.

14

Dag 14: Drakensbergen - Cathedral Peak

Nog een nacht bij Didima Camp. Vandaag kunt u Drakensbergen ontdekken. U heeft de mogelijkheid hier relaxed te wandelen of juist een uitdagende hike te maken.

Accommodatie: Lodge. Reisafstand: rustdag.

15

Dag 15: Sani Pass (Lesotho)

Op deze dag rijdt u naar het ‘Tibet van Afrika’, te weten Lesotho. Via de steile en uiterst spectaculaire Sani Pass komt u het land binnen. Een 4×4-auto is hier verplicht. Op de top bevindt zich de ‘Highest Pub in Africa’… U slaapt bij Sani Mountain Lodge.

Accommodatie: Chalet. Reisafstand: 315 km.

 

16

Dag 16: Katse Dam

Via gravelwegen die van vallei naar vallei gaan, kunt u het mooie en ruige berglandschap van Lesotho ontdekken. Regelmatig zal 4×4 low gear noodzakelijk zijn op de steile passages. Deze dag eindigt bij de Katse Dam en slaapt in Katse Lodge.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 200 km.

17

Dag 17: Malealea

Een lange reis vandaag richting Malealea. Over Paradise Pass na aankomst kunt u even relaxen, zodat u de volgende dag fit bent om hier een van de vele activiteiten te ondernemen. U verblijft in Malealea Lodge.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 315 km.

18

Dag 18: Malealea

Malealea is heerlijk voor de actievelingen onder ons. U verblijft nog een nacht in Malealea Lodge. Pony trekking, wandelen, mountainbiken en een bezoek aan de lokale gemeenschap zijn hier uitstekende dagbestedingen.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

19

Dag 19: Lake Gariep (Zuid-Afrika)

Vanuit Lesotho daalt u weer af naar Zuid-Afrika. Op weg naar de zuid/west kust van Zuid-Afrika heeft u vandaag een stop bij de Gariep Dam waar u na aankomst o.a. heerlijk kunt zwemmen. Gariep Resort campsite is uw eindbestemming.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 310 km.

20

Dag 20: Graaff-Reinet (Camdeboo National Park)

Vandaag rijdt u naar het pittoreske plaatsje Graaff-Reinet. Het dorpje is opgericht in 1786 en een bezoek op zichzelf al waard. Tevens kunt u zich vergapen aan de meest fantastische vergezichten in de ‘Valley of Desollation’. U verblijft bij Nqweba campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 270 km.

21

Dag 21: Graaff-Reinet (Camdeboo National Park)

Nog een nacht bij Nqweba campsite. Vandaag een relaxte dag in het vooruitzicht. U kunt Graaff-Reinet met zijn imposante kerk bekijken of omhoog rijden en genieten van het prachtige uitzicht over het dorp. Aanrader is om met zonsondergang naar boven te rijden.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

22

Dag 22: Knysna

Vandaag aankomst aan de Garden Route van Zuid-Afrika. Knysna heeft veel uitjes in petto. Bezoek het nabij gelegen Knysna Forest of ga lekker het water op! U verblijft bij Woodbourne campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 325 km.

23

Dag 23: Knysna

Een tweede nacht bij Woodbourne campsite. In Knysna hoeft u zich niet te vervelen. Vandaag kunt u weer het water op of een wandeling maken in het mooie Knysna Forest.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

24

Dag 24: Kaapstad

U sluit deze self drive af met enkele dagen in The Mother City. Kaapstad heeft heel veel te bieden. Een bezoek aan de Tafelberg, Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop en het universiteitsstadje Stellenbosch zijn een must. U verblijft bij Chapmans Peak Cottages.

Accommodatie: Chalet. Reisafstand: 500 km.

25

Dag 25: Kaapstad

Tweede nacht bij Chapmans Peak Cottages. Een volledige dag om Kaapstad verder te ontdekken. Bekijk de kolonie pinguïns bij Boulders Beach of maak een hike naar Kaap de Goede Hoop.

Accommodatie: Chalet. Reisafstand: rustdag.

26

Dag 26: Kaapstad

Derde dag bij Chapmans Peak Cottages. De laatste volle dag in Zuid-Afrika. Geniet van het uitzicht vanaf de Tafelberg of blijf lekker luieren bij Victoria Warf in de stad.

Accommodatie: Chalet. Reisafstand: rustdag.

27

Dag 27: Terugvlucht

Vandaag zit het er helaas op. Terug naar het depot van uw 4×4-leverancier en uw transfer naar het vliegveld

Route aanpassen?

Optioneel is deze reis aan te passen door in Kaapstad de auto eerder in te leveren en in een lodge/hotel te verblijven dichter bij het centrum en de Waterfront van Kaapstad. Daarnaast zijn alle Selfdrive4x4.com pakketreizen aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Een dag langer, korter of een bestemming toevoegen is geen enkel probleem. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Uw 4x4 auto

De standaard wagen bij onze kampeerreizen is de Toyota Hilux double cab.

De 2.4 Hilux is een prima wagen geschikt voor al onze selfdrive reizen. Tevens is het de meest voordelige 4×4 huurauto voor een self drive safari door Afrika.

Deze 4×4 auto biedt veel ruimte & comfort. Door de hoge zitpositie heeft u goed zicht op de weg en de natuur om u heen. De Toyota Hilux heeft een afgesloten laadruimte waar u de reistassen veilig kunt opbergen.

Bij de auto’s met een kampeeruitrusting zijn alle kook- en slaapspullen aanwezig voor uw reis door Zuidelijk Afrika.

Met alleen 2 personen is de achterbank handig voor uw dagrugzak, fotospullen of boodschappen voor onderweg.

Voor reizen met 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) kan de Hilux double cab ook gebruikt worden. Met 5 volwassenen is de ruimte te beperkt.

Tegen een meerprijs kunt u de auto upgraden naar bijvoorbeeld een Toyota Landcruiser of een Bushcamper.

Bekijk hier alle 4×4 auto’s die wij aanbieden.

Prijzen

Bekijk hier de prijzen voor onderstaande data in 2024 en 2025. De reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De standaard auto die gebruikt wordt is een Toyota Hilux 4×4 double cab 2.4 diesel. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en afhankelijk van ook de mogelijkheden ter plekke en ruimte in de te gebruiken auto. Andere 4×4 auto’s (Landcruiser of bijvoorbeeld een 4×4 camper) dan de standaard 4×4 auto zijn beschikbaar op aanvraag.

5 januari - 19 maart, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.530,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.055,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.710,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 302,- (meer informatie)

20 maart - 30 juni, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.750,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.165,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.780,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 302,- (meer informatie)

1 juli - 10 november, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 3.295,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.585,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 2.105,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 302,- (meer informatie)

11 november - 4 januari, (2025)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.750,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.165,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.780,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 302,- (meer informatie)

Inbegrepen

Toyota Hilux 4x4 Double Cab met complete kampeer & safari uitrusting
Alle overnachtingen tijdens de reis uit de offerte
Twee bestuurders
GPS met Tracks4Africa software
Een duidelijke kaart van Zuid-Afrika
Advies door ervaren self drive specialisten
Airport transfers
Support

Niet inbegrepen

Internationale vluchten
Entreegelden
Brandstof
Maaltijden en dranken
Upgrades naar vaste (luxe) accommodaties
Upgrade naar Toyota Landcruiser of Toyota Hilux 3.0 (automaat) en Toyota Fortuner (automaat)
Verzekering voor de afkoop van het eigen risico

Hoogtepunten

10 / 10

Schitterende route en snelle hulp

Wij hebben een fantastische reis gehad. Het advies die we hebben gekregen tijdens het boekingsproces om een zwaardere uitvoering auto te huren bleek echt een zeer goede zet. De auto was splinternieuw. Waar andere auto’s vastzaten in het zand reden wij met gemak door. Ook vragen die we tijdens de reis per mail stelden werden snel en efficiënt beantwoord. De route was schitterend met ongelooflijk mooie en onvergetelijke campsites. Wij hadden helaas ook een kleine schade gemaakt aan de auto maar dit werd keurig afgehandeld door de verhuurder en vergoedt door de bij selfdrive 4×4 afesloten verzekering. Door de goede voorbereiding en informatievoorziening en het complete pakket van selfdrive 4×4 is het een onvergetelijk mooi avontuur geworden. Ik raad deze organisatie dan ook zeer aan wanneer je een selfdrive reis in Afrika wilt maken. Top!

Jordi van Oosten

10 / 10

Adequate hulp

Selfdrive4x4.com biedt adequate en deskundige hulp bij zowel het plannen van het reisschema, het regelen van autohuur en het daarbij horende papierwerk (verzekeringen, transfers) en het vastleggen van de camping- en lodge-locaties.

Leen & Maartje

9 / 10

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen!

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen, de campsites waren vaak mooi gelegen en uniek qua vormgeving en inrichting. Dat het koud zou kunnen zijn na zonsondergang wisten we natuurlijk maar toch verwacht je dat het wel mee zal vallen. 3 tot 6 graden boven nul in je tent blijft toch wel erg koud! Het is dus raadzaam om in de wintermaanden (NL’s zomermaanden) een warme (dons)slaapzak mee te nemen en voldoende warme kleding. En natuurlijk elke avond een kampvuur maken! Hans bedankt voor de mooie reis, we hebben er volop van genoten en gaan zeker nog een keer naar Afrika!

Simon Koch

9 / 10

Goed bereikbaar

De mannen van Selfdrive4x4.com hebben ons fantastisch geholpen bij het samenstellen, plannen en boeken van onze reis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Waardevolle tips gegeven ten aanzien van ons initieel bedachte reisschema, fantastische campingplaatsen en B&B’s uitgezocht/ geboekt. Altijd goed bereikbaar, en betrokken bij de reis (o.a. door actief posten op social media).

 

Rudy van Veen

9 / 10

Ontzettend genoten

Wij zijn sinds donderdagavond weer op Nederlandse bodem. Best nog een vreemd gevoel na 7,5 maand reizen. We hebben ongelofelijk genoten van onze vrijheid. Afrika was absoluut de slagroom op de taart! Wat een prachtig avontuur. Het rijden in de Toyota 4×4 en het kamperen (met name in de wildparken) vonden we helemaal te gek. Ook de kinderen. Dank ook voor de samenwerking. Je biedt een excellente service. De route en de accommodaties waren uitstekend. We hebben in Maun de route aangepast omdat we de mogelijkheid zagen om rechtsreeks via Savuti (Chobe NP) te reizen (er bleek een annulering te zijn op de campsite aldaar).

R. Schnieders & familie