9.2/10 op basis van 412 reviews

Over de Zuid-Afrika en eSwatini wildlife & Zulukust reis

Deze 14-daagse Zuid-Afrika en eSwatini rondreis leidt u langs de mooiste plekken rondom Johannesburg en door eSwatini. Via de Panoramaroute naar het Kruger Park, de Indische Oceaan en Hluhluwe National Park. Een avontuurlijke reis waarbij u slaapt in de daktent op uw auto. De campings zijn op de mooiste plekken in de nationale parken. Een echt Afrika avontuur! De campings worden afgewisseld met B&B’s voor het comfort.  Een mooie combinatie tussen safari, natuur en cultuur.

Optioneel is deze reis aan te passen en de rondreis in de andere volgorde te doen. Ook kan de route aangepast worden met een bezoek aan Lesotho en het oversteken van de Sani Pas. Een mogelijkheid is ook aan het einde van de reis door te vliegen naar Kaapstad en nog een paar dagen te genieten in ‘The Mother City’.

Voordelen van Selfdrive4x4 pakketreizen

 • Wij bieden u professioneel safari reisadvies en support
 • De reisroute is perfect uitgestippeld met optimale reisafstanden
 • Een complete verzekering voor het eigen risico via a.s.r. (inclusief dekking voor door verhuurder uitgesloten schades zoals glas, banden en off-road)
 • De GPS met Tracks4Africa software en alle 4×4 waypoints voor uw reis is inbegrepen zodat u altijd uw bestemming weet te vinden
 • Een duidelijke landkaart van Zuid-Afrika

Bent u op zoek naar een langere rondreis door Zuid-Afrika en eSwatini? Bekijk dan ook onze 23-daagse Zuid-Afrika en eSwatini selfdrive: https://selfdrive4x4.com/selfdrive-reizen/zuid-afrika-swaziland-rondreis-23-dagen/.

Mlilwane Mountain Bike
Zambia wildlife

Dagschema

 • 1: Johannesburg
 • 2: Graskop
 • 3: Swadini
 • 4: Kruger National Park (Letaba)
 • 5: Kruger National Park (Satara)
 • 6: Kruger National Park (Lower Sabie)
 • 7: Hlane National Park
 • 8: Hlane National Park
 • 9: St. Lucia
 • 10: iSimangaliso Wetlands
 • 11: Hluhluwe-iMfolozi National Park
 • 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park
 • 13: Dundee
 • 14: Johannesburg
house icon white 4 nachten Safaritent of B&B
tipi tent icon white 9 nachten kamperen
car icon white 14 dagen 4x4 autohuur

Route en dagschema

14dagen
1

Dag 1: Johannesburg

De eerste dag van de reis, aankomst in Johannesburg. In de ochtend kunt u uw huurauto ophalen bij de verhuurder en begint uw self drive avontuur. Wanneer u in de ochtend aankomt, kunt u vandaag gelijk de huurauto ophalen en naar Somabula Nature Reserve rijden. Komt u ’s avonds aan, dan is de eerste overnachting van deze reis in een B&B en kunt u de volgende ochtend de huurauto ophalen bij de verhuurder. Verblijf bij Somabula Nature Reserve Campsite.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 10 of 100 km (afhankelijk van de locatie).

2

Dag 2: Graskop

Vanaf de hoogvlakte in Gauteng gaat u richting de panorama route in het oosten van Zuid-Afrika. De eerste uren rijdt u goed door over de snelweg. Na een paar uur rijden kunt u stoppen bij Milly’s Restaurant (ter hoogte van eNtokozweni) waar u aan het water kunt genieten van een lekkere lunch. Later op de dag komt u in de buurt van de Panoramaroute met prachtige uitzichten en smallere bergwegen. U kunt stoppen in het pittoreske Pilgrim’s Rest waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Vanaf de accommodatie kijkt u uit op de indrukwekkende Graskopkloof. U slaapt bij Panorama View Restcamp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 350 km.

3

Dag 3: Swadini

Deze dag staat volledig in het teken van het ontdekken van de fameuze Panoramaroute. God’s Window, Bourke’s Potholes & Blyde River Canyon. De grootste (groene) canyon ter wereld.  Neem de tijd voor de route want de uitzichtpunten zijn schitterend. Ook het laatste stuk naar uw verblijf Swadini Forever Resort en het Blyde River Canyon Nature Reserve is een prachtige route. Aan het eind van deze dag wacht u de warme thermale bronnen van Swadini.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 160 km.

4

Dag 4: Kruger National Park (Letaba)

Vandaag staat het uitgestrekte Kruger National Park op het programma. U gaat verblijven in vier verschillende camps en kunt zo een groot deel van het wildpark verkennen. U maakt game drives met de eigen auto en u kunt natuurlijk ook gebruik maken van de georganiseerde activiteiten van de SANPARKS zoals wandelingen met ranger en night drives. Bij deze laatste wordt er in het donker gereden en heeft u de kans bijzondere nachtdieren te zien. Bij Letaba Restcamp heeft het restaurant een prachtig uitzicht op de Letaba rivier waar ’s avonds vaak wilde dieren komen drinken.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 165 km.

5

Dag 5: Kruger National Park (Satara)

Vandaag rijdt u naar Satara Restcamp. Dit gebied staat bekend om de grote hoeveelheid katachtigen. Er is hier een grotere kans onder andere leeuwen en luipaarden te zien. U verblijft bij Satara Restcamp campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 100 km.

6

Dag 6: Kruger National Park (Lower Sabie)

Op weg naar Lower Sabie! De Sabie en Sand rivieren brengen mooie vegetatie met zich mee en deze regio is rijk aan wildlife. De wild dogs en rhinos worden hier vaak gespot. U verblijft bij Lower Sabie Restcamp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 100 km.

7

Dag 7: Hlane National Park

Vandaag staat een langere reisdag op de planning. Na het Kruger National Park steekt u de grens over naar het kleine Koninkrijk eSwatini (voormalig Swaziland). De weg naar  Hlane National Park is prachtig. De MR1 gaat langs het mooie Malolotja Nature Reserve en u rijdt door de heuvels van eSwatini. Vervolgens komt u langs de hoofdstad Mbabane en rijdt u door naar Hlane National Park. U verblijft bij Ndlovu Camp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 160 km.

8

Dag 8: Hlane National Park

Een tweede dag bij Ndlovu Camp.Ga op ontdekking per mountainbike, maak een game drive of wandeling met een gids.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

9

Dag 9: St. Lucia

Vandaag gaat u op weg naar de mooie kust van KwaZulu-Natal en het toeristische plaatsje St. Lucia. Het is een lange reisdag dus vertrek vroeg uit Mlilwane Wildlife Sanctuary. Het lange rijden wordt beloond want heerlijke stranden en de iSimangaliso Wetlands wachten op u. Vanuit St. Lucia is een bootsafari een echte aanrader om de vele hippo’s en krokodillen van heel dichtbij te zien. Pas op, want ’s avonds lopen de nijlpaarden hier vaak gewoon over straat! Verblijf bij Sugar Loaf campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 300 km.

10

Dag 10: iSimangaliso Wetlands

De route van St. Lucia naar Cape Vidal duurt slechts 45 minuten, maar is het waard om meer tijd voor uit te trekken. Nadat u St. Lucia bent uitgereden komt u al gauw bij de ingang van de iSimangaliso Wetlands. U vindt hier unieke flora en fauna en u kunt onder andere bij het uitzichtpunt over het Bhangazi meer stoppen voor een prachtig uitzicht. Zodra u over de heuvels bent gereden komt de afgelegen campsite van Cape Vidal in zicht. U kampeert hier direct aan het strand. Er zijn weinig faciliteiten bij de campsite dus wij raden aan boodschappen uit St. Lucia mee te nemen.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 35 km.

11

Dag 11: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Vanaf de Indische Oceaan reist u terug naar het westen, landinwaarts. De volgende stop is het Hluhluwe-iMfolozi National Park. Dit wildpark staat bekend om zijn grote populatie (zwarte) neushoorns. Met een beetje geluk zult u er een flink aantal te zien krijgen. Daarnaast is er hier de mogelijkheid de Big Five te spotten. U slaapt in een self-catering safaritent bij iMfolozi Mpila Camp. Het kamp is niet omheind waardoor er allerlei wilde dieren over het kamp lopen. Een bijzondere ervaring!

Accommodatie: safaritent. Reisafstand: 105 km.

12

Dag 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Nog een nacht bij iMfolozi Mpila Camp. Een heerlijke dag om game drives te maken en de zwarte neushoorn te spotten. Rijd naar het Hilltop Restcamp voor een lekkere lunch met uitzicht over het heuvellandschap.

Accommodatie: safaritent. Reisafstand: rustdag.

13

Dag 13: Dundee

Vandaag ruilt u de wildparken en game drives in voor een meer culturele stop in Zuid-Afrika. Een reis van 270 kilometer naar het stadje Dundee. Eerst door de heuvels en later over de vlaktes rijdt u naar Dundee. Hier verblijft u in een B&B in het stadje. Hier zijn verschillende musea te bezoeken, zoals het museum bij de Blood River Heritage Site. Een uitgebreid museum over de geschiedenis en de slag tussen de Voortrekkers en de Zulu in 1838. U verblijft bij The Lapha Guesthouse.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 270 km.

14

Dag 14: Johannesburg

Vandaag rijdt u terug naar Johannesburg waar u de huurauto inlevert. Hier brengt u de laatste dag door om herinneringen van de afgelopen dagen op te halen en te genieten van uw laatste dag! U verblijft bij Sunrock Guest House. Ook is het mogelijk vandaag in de avond al terug te vliegen en de laatste nacht over te slaan.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 380 km.

Deze reis aanpassen aan u persoonlijke wensen?

All onze self drive reizen zijn aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Ergens een dag langer verblijven of een andere bestemming toevoegen is geen probleem.
Vraag ons naar de maatwerk mogelijkheden en wij helpen u graag verder!

Uw 4x4 auto

De standaard wagen bij onze kampeerreizen is de Toyota Hilux double cab.

De 2.4 Hilux is een prima wagen geschikt voor al onze selfdrive reizen. Tevens is het de meest voordelige 4×4 huurauto voor een self drive safari door Afrika.

Deze 4×4 auto biedt veel ruimte & comfort. Door de hoge zitpositie heeft u goed zicht op de weg en de natuur om u heen. De Toyota Hilux heeft een afgesloten laadruimte waar u de reistassen veilig kunt opbergen.

Bij de auto’s met een kampeeruitrusting zijn alle kook- en slaapspullen aanwezig voor uw reis door Zuidelijk Afrika.

Met alleen 2 personen is de achterbank handig voor uw dagrugzak, fotospullen of boodschappen voor onderweg.

Voor reizen met 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) kan de Hilux double cab ook gebruikt worden. Met 5 volwassenen is de ruimte te beperkt.

Tegen een meerprijs kunt u de auto upgraden naar bijvoorbeeld een Toyota Landcruiser of een Bushcamper.

Bekijk hier alle 4×4 auto’s die wij aanbieden.

Prijzen

Bekijk hier de prijzen voor onderstaande data in 2024 en 2025. De 14-daagse Zuid-Afrika en Eswatini reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De standaard auto die gebruikt wordt is een Toyota Hilux 4×4 double cab 2.4 diesel. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en ook afhankelijk van de mogelijkheden ter plekke en ruimte in de te gebruiken auto. Andere 4×4 auto’s (Landcruiser of bijvoorbeeld een 4×4 camper) dan de standaard 4×4 auto zijn beschikbaar op aanvraag.

5 januari - 19 maart, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.385,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.060,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 880,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 132,- (meer informatie)

20 maart - 30 juni, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.475,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.120,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 925,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 132,- (meer informatie)

1 juli - 10 november, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.770,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.325,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.065,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 132,- (meer informatie)

11 november - 4 januari, (2025)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.475,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.120,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 925,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 132,- (meer informatie)

Inbegrepen

Toyota Hilux 4x4 Double Cab met complete kampeer & safari uitrusting
Alle overnachtingen tijdens de reis uit (m.u.v. Hlane)
Twee bestuurders
GPS met Tracks4Africa software
Duidelijke landkaart van Zuid-Afrika
Advies door ervaren self drive specialisten
Airport transfers
Support

Niet inbegrepen

Internationale vluchten
Entreegelden
Kampeergelden Hlane National Park
Brandstof
Maaltijden en dranken
Upgrades naar vaste (luxe) accommodaties
Upgrade naar Toyota Landcruiser of 4x4 camper i.p.v. daktent
Verzekering voor de afkoop van het eigen risico

Hoogtepunten

10 / 10

Schitterende route en snelle hulp

Wij hebben een fantastische reis gehad. Het advies die we hebben gekregen tijdens het boekingsproces om een zwaardere uitvoering auto te huren bleek echt een zeer goede zet. De auto was splinternieuw. Waar andere auto’s vastzaten in het zand reden wij met gemak door. Ook vragen die we tijdens de reis per mail stelden werden snel en efficiënt beantwoord. De route was schitterend met ongelooflijk mooie en onvergetelijke campsites. Wij hadden helaas ook een kleine schade gemaakt aan de auto maar dit werd keurig afgehandeld door de verhuurder en vergoedt door de bij selfdrive 4×4 afesloten verzekering. Door de goede voorbereiding en informatievoorziening en het complete pakket van selfdrive 4×4 is het een onvergetelijk mooi avontuur geworden. Ik raad deze organisatie dan ook zeer aan wanneer je een selfdrive reis in Afrika wilt maken. Top!

Jordi van Oosten

10 / 10

Adequate hulp

Selfdrive4x4.com biedt adequate en deskundige hulp bij zowel het plannen van het reisschema, het regelen van autohuur en het daarbij horende papierwerk (verzekeringen, transfers) en het vastleggen van de camping- en lodge-locaties.

Leen & Maartje

9 / 10

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen!

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen, de campsites waren vaak mooi gelegen en uniek qua vormgeving en inrichting. Dat het koud zou kunnen zijn na zonsondergang wisten we natuurlijk maar toch verwacht je dat het wel mee zal vallen. 3 tot 6 graden boven nul in je tent blijft toch wel erg koud! Het is dus raadzaam om in de wintermaanden (NL’s zomermaanden) een warme (dons)slaapzak mee te nemen en voldoende warme kleding. En natuurlijk elke avond een kampvuur maken! Hans bedankt voor de mooie reis, we hebben er volop van genoten en gaan zeker nog een keer naar Afrika!

Simon Koch

9 / 10

Goed bereikbaar

De mannen van Selfdrive4x4.com hebben ons fantastisch geholpen bij het samenstellen, plannen en boeken van onze reis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Waardevolle tips gegeven ten aanzien van ons initieel bedachte reisschema, fantastische campingplaatsen en B&B’s uitgezocht/ geboekt. Altijd goed bereikbaar, en betrokken bij de reis (o.a. door actief posten op social media).

 

Rudy van Veen

9 / 10

Ontzettend genoten

Wij zijn sinds donderdagavond weer op Nederlandse bodem. Best nog een vreemd gevoel na 7,5 maand reizen. We hebben ongelofelijk genoten van onze vrijheid. Afrika was absoluut de slagroom op de taart! Wat een prachtig avontuur. Het rijden in de Toyota 4×4 en het kamperen (met name in de wildparken) vonden we helemaal te gek. Ook de kinderen. Dank ook voor de samenwerking. Je biedt een excellente service. De route en de accommodaties waren uitstekend. We hebben in Maun de route aangepast omdat we de mogelijkheid zagen om rechtsreeks via Savuti (Chobe NP) te reizen (er bleek een annulering te zijn op de campsite aldaar).

R. Schnieders & familie